Er zijn Indische families, van naam en faam, groot en vertakt in ik weet niet hoeveel hoofdtakken en zijtakken en bescheiden kleine takjes die het leven ook waard zijn, en toch denk ik: waar zijn ze? Waar zijn die geweldige grote Indische families?
Bandoengers
Misschien komt het door de corona-tijd, maar ik heb de indruk dat er voor die periode veel meer bijeenkomsten waren. Meer reünies. Ook van scholen. Van steden.
Ik herinner me een grote bijeenkomst van Bandoengers waar een informatiestand was met van alles over Hotel Homann. De meesten die er waren wisten alles al daarvan, genoeg die er nog hadden gedanst, maar ik niet, nooit, dus ik stond met grote ogen te kijken.
Bandoengers, waar gaan jullie tegenwoordig heen? (En mag ik daar ook komen?)
Soerabaja Fuif
Ook herinner ik me een overweldigende Soerabaja Fuif – met hoofdletters – in een hotel. Er was een foto-tentoonstelling op grote panelen gemaakt, zig-zag door de zaal met een volle dansvloer. Het was zo veel, dat ik buiten op een bankje even moest pauzeren. Maar ja, daar hoor en zie je ook van alles.
Dergelijke fuiven zijn er geloof ik niet meer.
Indische familie
En altijd als ik zo rondzwierf, ontmoette ik vroeger of later iemand met een achternaam waar ik meteen blij van werd. Want dan wist ik: een grote Indische familie.
- Angenent (de eerste keer was op een bijeenkomst in Groningen, toen kreeg ik eten mee voor in de trein terug)
- (van) Motman (ooit was ik op een familiedag, een van de mooiste dagen uit mijn leven tot dusver)
- de Clercq Zubli (zeldzaam, Wieteke van Dort zong het immers: “meneer de Clercq Zubli, hij is ook al dood”)
- de la Croix
- Dezentjé (dan zeg ik altijd tegen mezelf nou niet weer over gif beginnen)
- van Prehn (ook zeldzaam maar wel een mooie naam)
- Lapré (altijd aangenaam)
- Trouerbach
Er zijn meer grote Indische families:
- Barkey
- Mesman
- van Polanen Petel
- Van Riemsdijk
- Rhemrev
- Swaving
- Varkevisscher (ook: Varkevisser)
- (de) Winter
Vast nog meer, dus als u een naam heeft? Moet dan wel een familie zijn die:
- generaties in Indië is geworteld en
- vooral Indisch is.
Verknoopt
Ik weet dat er veel reünies en bijeenkomsten gestopt zijn, omdat het bestuur zich te moe en oud voelde en er geen jongere aanwas kwam. Het KRIS is ter ziele, dat was een samenwerking van verschillende scholen uit Indië. Op de bijeenkomst kwamen tachtigplussers die enorm goed konden jivven. Dat je meteen ziet: zo hoort het.
Op de website van de Stichting CAS-Reünisten las ik iets over de “laatste” reünie. Hopelijk komt er weer een volgende.
Ja, nee, er is volop Indisch verenigingsleven, daar gaat het me niet om. Pelita organiseert in van Leeuwarden tot aan Maastricht en terug allerlei bijeenkomsten, zelf ben ik lid van drie clubs die bijeenkomsten met muziek en bingo houden, maar ik bedoelde de steden. De scholen. Alleen voor Nieuw-Guinea kun je nog terecht, is mijn indruk.
Het mooie van dat soort bijeenkomsten is die gedeelde achtergrond, het bezit van een eigen wereld in dat grote Indië. Dat iedereen van een school die ene docent nog kan beschrijven, en wie op wie verliefd was, en dan de namen erbij, en ook hoe het afliep.
Of verhalen over de kleding, wie wat droeg op een avond in hotel Homann.
Dat alles is iets van toen in de tijd dat het vanzelfsprekend was om een Indische naam te horen en dat iemand dan zegt:
- o ja, die familie, mijn ouders hadden nog vrienden die ook zo heten
- mijn tante is van zichzelf een meisje Van Riemsdijk
- bij mij in de straat vroeger woonde een gezin Van Polanen Petel
Ook dat is Indië: hoe de grote oude Indische families met elkaar verknoopt raakten, en er zo eigenlijk een nieuwe en nog grotere Indische familie kwam.
Hoe dat verknopen ging, hoor je toch vooral op een Soerabaja Fuif. Of een Bandoeng Reünie (“Wij woonden ook aan de Mangalaan.”).
Maar misschien komt het terug. Dat kan best, de jongere generaties zijn zoek naar het verhaal van hun familie. De beste manier is de klassieke manier van iedereen bij elkaar roepen. Oud en jong, vragen en antwoorden bij elkaar, muziek en snacks, een heerlijke dag.
Schrijftip
Wanneer u over de familie in Indie schrijft, denk dan ook aan hun vrienden en kennissen. Wie waren dat? Als u dat niet weet, moet u speculeren. Vrienden en kennissen vond men bij verenigingen (zoals het Indo-Europeesch Verbond), bij liefhebberijen (denk aan verenigingen) of bij kerken en andere geloofsgemeenschappen. Hierover puzzelen kan leuk zijn en u kunt zomaar nieuwe ontdekkingen doen. Wilt u hier eens over praten en vrijblijvend telefonisch overleggen? Boek dan een gratis overleg-gesprek via mijn digitale kalender. Klik hier en kijk hoe dat gaat. (Opent in een nieuwe pagina)
Geachte Vilan, een broer van mijn moeder trouwde in de laat vijftiger jaren met wat destijds “een Indisch meisje” heette. De familie had erg veel bezwaren tegen haar en dat lieten ze merken. Alleen mijn moeder, vader en ik kwamen op de bruiloft. Waar ik volgestopt werd met verrukkelijk eten. Maar goed, ik kwam hierop door het artikel over namen. Mijn nieuwe tante heette Paasmarkt of Paarsmarkt. Voornaam Jane. Ik heb die achternaam nooit meer gehoord. Mijn Indische buurvrouw kende naam helemaal niet. Mijn vraag is: is het een specifiek Indische naam?
Met vriendelijke groet, Kim de Oude
Gevoelsmatig zeg ik : ja. En dan met het verstand: dat weet de IGV beter dan ik. zie https://igv.nl/ Indische Genealogische Vereniging
Mijn familie is vrijwel uitgestorven hier in Nederland met Indische roots van moeders kant ken ik niemand. C. Dorland.
Misschien kan de Indische Genealogische Vereniging u verder helpen, soms is er een tak die buiten beeld is geraakt. https://igv.nl
Vilan,
De genealogie van de familie van Polanen Petel is gepubliceerd in de Indische Navorscher. Ik denk 2012 of 2013. Mijn moeder was een van Polanen Petel.
En waar heeft u met een familie van Polanen Petel in dezelfde straat gewoond?
Dank voor de tip, dat lijkt me een genoegen om te lezen. En ik was het niet zelf die in de straat woonde, maar ik citeerde wat dan zoal gezegd wordt.
Ik ben een kleinkind van Julius Benjamins…hij staat vernoemd in het boek van Van Riemsdijk en zijn nazaten.
Mijn opa was Majoor bij de Knil en woonde in Padekarang.
Dat is een boek waard, zulke voorouders. Ik hoop dat er nog documenten zijn in de familie.
Stamvaders voor 1800 te Indië:
Van den Broeke, Doeve, Neyndorff, Phefferkorn, Hartsinck, Bronckhorst, Damwijk, Tielman, Naerssen, Londt, Alexander, Aronds, Krijgsman, in ’t Veld, Alting Siberg
Hartelijk dank voor deze waardevolle aanvulling, Boeroeng
Dankzij allerlei sites op het internet weet ik inmiddels hoe mijn eerste voorvader die naar Indie vertrok er uit zag op 15 april 1826 dankzij een beschrijving bij zijn indienst treding als sergeant majoor. Namelijk blond haar,rond gezicht en blauwe ogen. En heb ik ook meerdere prachtige afbeeldingen en maritieme gegevens kunnen downloaden van het zeilend fregat schip “De Industrie” waarmee hij op 28 augustus 1826 in Batavia aankwam. En op de Delpher kranten website val ik ook van de ene verbazing in de andere want gisteren zijn huwelijksadvertentie uit 1826 daar tegen gekomen. Leve het internet!
Dat onderschrijf ik helemaal: leve het internet. Zoveel waardevolle bronnen zijn er nu onder klikbereik. En wat geweldige informatie over de familie!