Een beeldbank is een rijkdom, want vol met beelden. Foto’s en films van Indië, die niet altijd elders te vinden zijn. Er is nog veel meer, online en ook offline. In het Maçonniek Studiecentrum (Den Haag) zag ik prachtige foto’s van oude loges, ook bestuursfoto’s. Niet altijd staat erbij wie-wie is. Dat blijf je houden met oude foto’s.
Hieronder mijn top 5 van beeldbanken online. Met een kijkwaarschuwing. “Even zoeken” is er niet bij. Er is zo veel, heerlijk om naar die oude beelden te blijven staren en te denken, te mijmeren…
1 Beeldbank Defensie
Klik en kijk: https://beeldbank.nimh.nl/
(https://beeldbank.nimh.nl/)
Wat is het: meer dan defensie nu. Hier zit ook veel van het KNIL in. Ook films. Handig is het kunnen zoeken op periode. En ook fijn: zoeken op plaatsnamen en persoonsnamen. Gebruik daarin de oude en nieuwe spelling.
Voorbeeld:
Bandoeng; 539 foto’s
Bandung: 24 foto’s
Ook als ik in de hele oude Indische tijd zoek (voor de Eerste Wereldoorlog) is het goed even hier rond te kijken ter oriëntatie.
Bonuspunten voor de downloadfunctie.
2 Leidse universiteit
Klik en kijk: https://digitalcollections.universiteitleiden.nl/
https://digitalcollections.universiteitleiden.nl/
Een langzame website maar de moeite van het wachten waard: hier zit het hele oude spul in. Ook landkaarten, adresboeken en varia lectuur. Soms is een heel fotoboek gedigitaliseerd en dan is het heerlijk doorbladeren, want je weet maar nooit. Ja, dat is tijdrovend. Maar goed besteed, want de blik verruimt.
Ook hier van belang om de verschillende spellingen te gebruiken:
Atjeh: 7064 resultaten (wat met filters verder te verfijnen is)
Aceh: 5.605 resultaten
De resultaten zijn verder te verfijnen met filters, maar een beetje nieuwsgierig mensch wil toch eerst even alles bekijken. Dat ‘even’ is een rekbaar begrip natuurlijk. Zeker als de site niet meteen gaat laden.
Minpuntjes: niet alles is te zien, dan moet je weer naar Leidse universiteit. Maar ja, het is er wel, dat is dan weer een pluspuntje.
Sinds kort moet ik downloaden van een foto aanvragen via de mail. Gaat snel en gemakkelijk.
3 Wikipedia common images
Klik en kijk: https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images
https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images
Uitgebreide beeldbank met ook beeld hierin opgenomen van de Leidse universiteit. Snelle lading en alles te downloaden, ook al zo heerlijk.
Beperkte doorzoekfunctie, mij hindert dat ik alleen kan kiezen tussen Recent of Relevant. Ik zoek de oude tijd, en die zit in beide functies.
Ook hier: zoeken met spellingen.
Neem even de tijd om te bestuderen welke zoektermen deze beeldbank wil, die staan in de beschrijving van de foto.
Ik tik in: Indisch
Heel veel maar niet wat ik zoek
Ik tik in: Indo-Europees
Meteen veel familiefoto’s
Ook veel opbrengst: Indo-meisje: 139 resultaten
(met strikken, u weet, zo lief)
4 Nationaal Archief
Klik en kijk: https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/fotos
https://www.nationaalarchief.nl/onderzoeken/fotos
Omvang: 15 miljoen foto’s, maar niet allemaal uit het Indische. Daarbij zijn 40.000 foto’s rechtenvrij, wel met vermelding. Extra zoekfilter is Nederlandsch-Indie met 38941 resultaten.
Maar: de foto’s komen per pagina en ik kan niet snel doorbladeren.
Advies: neem een brede zoekterm, klik de eerste foto aan. Dan verschijnt onderin beeld een reep met de andere foto’s. Dat gaat een stuk sneller.
Voorbeeld:
obat: 14 resultaten (vooral oorlog)
5 Delpher illustraties
Klik en kijk: https://www.delpher.nl/
https://www.delpher.nl/
We lezen allemaal de oude kranten in Delpher, maar er zit ook veel beeldmateriaal in. Oude advertenties, dat is ook beeld.
Als voorbeeld zocht ik op modiste:
Modiste
Nederlands-Indië
Illustratie met onderschrift → 13 resultaten
Tijdschriften: duizenden resultaten. Die kan ik niet instellen op alleen uit Indië. Het helpt enorm dat ik een snelle computer heb en een stevig abonnement, mede hierop aangeschaft. Ik stel in dat ik 50 titels per webpagina heb en ga met de page-down toets zappen en kijken. Na de eerste vier-vijf pagina’s begin ik een en ander te herkennen. Ben ik nieuwsgierig, dan klik ik op de titel met de rechtermuisknop, en kies ‘openen in nieuw tab’.
Met een langzame computer zeg ik: niet aan beginnen. Dan in de bibliotheek digitaal gaan bladeren.
Bonus
Kijk altijd in regionale of plaatselijke archieven waar iemand is gaan wonen. Zo vond ik in het Haags Gemeentearchief een groot archief van de luitenant generaal G.M. Verspijck, en daarin zaten weer talloze brieven en briefjes van een eenvoudige militair tot aan hofcorrespondentie. Via Google is zoiets niet te traceren. Wel door de inventaris te bekijken. En dan een scan aan te vragen. Is daar gratis. Geweldig.
Praat met mij
Als u over familie in de oude Indische tijd schrijft, dan hoort daar ook kennis van de historie bij. Zo wordt uw verhaal beter en interessanter om te lezen. Werkt u aan een levensverhaal? Praat met mij:
- voor vrijblijvend advies over historische bronnen, zodat u meer informatie vindt
- over de opzet van uw project, zodat u het meteen goed aanpakt, dat scheelt enorm veel tijd en hoofdpijn
- maak een afspraak voor telefonisch overleg via mijn digitale kalender: klik hier en kijk hoe dat gaat.
Wanneer er een nieuw artikel verschijnt, mail ik een berichtje aan degenen die zich hebben ingeschreven. Dan hoeft u niet te zoeken. Inschrijven kan door op het plaatje te klikken. Dan krijgt u meteen een ebook cadeau: Hoe begin ik? 5 gouden tips waarmee het altijd lukt
Geef een reactie