Kijk eens naar die man. Hoe hij daar staat. Vol zelfvertrouwen. In uniform. Goed gedecoreerd. Kapitein W.V. Rhemrev was niet verlegen. Op het moment dat deze foto gemaakt is, bevindt hij zich in Nederland met het Comité Indië Weerbaar. Het is 1917.
Inderdaad, middenin de Eerste Wereldoorlog.
Weerbaarheid
Ik dacht terug aan het Comité en de beweging erachter toen ik de berichten las over de geringe weerbaarheid hier ingeval er iets gebeurde. Niemand weet dan wat te doen, behalve het leger opbellen. Maar op defensie is nogal bezuinigd, dus het is onzeker of er nog iemand is die de telefoon opneemt.
Zo ook in 1917.
De defensie
In de koloniale tijd was het een eeuwige vraag hoe het moest met de defensie van Indië. Want ja, al die eilanden, hoe verdedig je dat bij een buitenlandse agressor?
Iedereen had er een eigen idee over.
Zo ook de beweging Indië Weerbaar, waar gedacht werd over een deelname van de inheemse bevolking aan de strijdkrachten en een groter budget van Nederland voor het KNIL. Dat waren voor velen pijnpunten. Zo’n twintig jaar geleden – dus iedereen wist het nog – had de overheid aan de Atjesche krijgsheer Toekoe Oemar zeer veel wapens gegeven, hij zei ‘hartelijk dank’ en keerde zich tegen de overheid.
Dat moest niet nog een keer.
En dan: Nederland een groter budget voor militairen?
Willen is kunnen, vond het Comité Indië Weerbaar. In 1917 reisde het Comité naar het moederland, naar Nederland. De ‘deputatie’, zoals kapitein Rhemrev het noemde, bestond volgens zijn opgave uit ‘de 6 ondervolgende leden:
- F. Laoh, afgevaardigde van de Perserikatan Minahassa.
- Prins Ario Koesoemo-Diningrat, afgevaardigde van den Prinsenbond.
- Raden Toemengoeng Danoesoegondo, afgevaardigde van den Regentenbond.
- Mas Ngabehi Dwidjo Sewojo, afgevaardigde van de Boedi Oetomo.
- Abdoel Moeis, afgevaardigde van de Sarikat Islam en
- Mijn persoon, als Nederl. afgevaardigde, terwijl als leider en raadgever der deputatie is opgetreden Z.Exc. de Oud-Gouverneur-Generaal Idenburg.
Veel aandacht
In Nederland kreeg de deputatie veel aandacht. Persmomenten. Een diner met de voormalige gouverneur-generaal Van Heutsz. Discussies.
Het doel was en bleef meer budget voor de verdediging van Indië.
Soms denk ik dat het sterkste koloniale machtmiddel niet zozeer het wapen was, maar de bureaucratie. De langzame, vrijwel eindeloze weg van vergaderen, stukken die door verschillende lagen trokken en daar van de juiste persoon een paraaf behoefde, een voorlopige bespreking, een aanpassing en dan opnieuw een vergadering.
Vertragend.
Tijdrovend.
Ontmoedigend.
In Nederlandse regeringskringen nam men kennis van de denkbeelden van het Comite. Hoe kon het ook anders? Kapitein Rhemrev en de zijnen maakten veel kabaalde kapitein voorop. Hij droeg de Militaire Willemsorde, gold als Atjeh-held en zag er goed uit. Een man met gezag en charisma. In het voorjaar van 1917 hield hij een redevoering die in druk verscheen. Hierin zei hij onder andere:
- Indien ik het woord hier tot U richt, dan doe ik dat om U te geven een juist en klaar beeld van de actie „Indië Weerbaar”. Het doel is niets anders, dan wat te lezen is in de hierbij opgenomen motie, n.l. „Indië militair weerbaar” te maken.
Toen ik de overtuiging kreeg, dat wij reeds leven in de schaduw van groote komende gebeurtenissen; dat eene voortduring van de bestaande weerloosheid van N.-I. daardoor een misdaad zou zijn jegens de toekomst van Nederland en jegens de toekomst van N.-I., heb ik het als mijn plicht opgevat het „réveille” te blazen. - Mijne bedoeling met de zending van de deputatie naar Nederland is niets anders dan:
„het overbrengen van het zwaartepunt van de in Indië geboren actie naar Nederland,
in de hoop, dat de pers, de vereenigingen en welke corporaties en wie dan ook,
de actie zullen overnemen en doorzetten in vereeniging met ons in Indië, om te komen tot het gewenschte resultaat, d.i. eene tijdige en afdoende weerbaarmaking van N.-I.”
Overwegende:
- dat de weerbaarheid van Nederlandsch-Indië tegen eene mogelijke vijandelijke aanranding een dringende en onafwijsbare eisch is,
gesteld door de behoefte aan zekerheid in de toekomst voor een snelle en regelmatige ontwikkeling van land en volk en
erkend door ingezetenen van allen landaard zonder onderscheid;
dat de ervaring van hetgeen in de laatste twee jaren op het wereldtooneel is voorgevallen, aan de volken de dringende les voorhoudt om weerbaar te zijn en, gereed, zoo noodig, alleen op eigen kracht te steunen ter handhaving van hunne zelfstandigheid;
dat de tegenwoordige staat van weerbaarheid van Nederlandsch-Indië bij allen, die zich verzetten tegen de gedachte aan eene mogelijke overweldiging met alle noodlottige gevolgen daarvan, slechts een gevoel van onvoldaanheid en onrust vermag in te boezemen;
spreekt als hare vaststaande overtuiging uit, dat het een levensbelang is om Nederlandsch-Indië tijdig en afdoende zoo ter zee als te land in staat van weerbaarheid te brengen; - Toont, dat „wij niet te klein zijn voor de eeretaak jegens Indië. Praat niet langer, maar laat spreken een d a a d van Uw onbuigbaren wil om te beschermen en te verheffen ons Indië. Schudt dan van U af dien geest van Jan Salie, ten zegen van Nederland, ten zegen ook van de twee-eenheid „Nederland en Indië”!
Die twee-eenheid zei de goede verstaande genoeg. Hier sprak een conservatief man, die kolonie en moederland samen zag. Maar wel met morele plichten van dat moederland.
Vlootwet
Zoals gezegd werd er in Nederland geluisterd naar het Comité en de kapitein. Daarna werd er vergaderd. Flink lang ook. En met het geluk dat Indië al die tijd niet werd aangevallen door een vreemde mogendheid.
In 1923 kwam er eindelijk een nieuwe vlootwet, waarmee het aantal schepen in de Oost werd uitgebreid. Van Heutsz kwalificeerde het geheel als een ‘botervlootje.’
In 1927 kwamen er nieuwe defensiegrondslagen, waarin besloten werd dat ingeval van een buitenlandse agressor er beroep op anderen gedaan moest worden.
De kapitein sloeg politiek een andere weg in. Maar al met al: Indië Weerbaar had evenals de kaitein een punt gemaakt, en dat was het belang van weerbaarheid.
Schrijftips
Kijk eens naar de geboortejaartallen in uw familie: welke liggen voor, in of kort na de Eerste Wereldoorlog? Dat was een tijdperk met angst voor herhaling van de oorlog, er heerste vrees voor het gebruik van gifgas. Tegelijkertijd kwam er een nieuw optimisme door een groeiende vredesbeweging. Groeide je als kind op in die tijd, dan waren dat sterke invloeden.
Wanneer u over de familie schrijft, is het belangrijk rekening te houden met de historische context. Wilt u daarover eens van gedachten wisselen of wilt u misschien wat hulp bij het schrijven? Plan dan een vrijblijvend telefoongesprek via de contactpagina: klik hier (opent in nieuw venster).
Mooi geschreven… geef een goed beeld over vroeger
Dank voor het compliment, het Indische verleden is zo rijk en boeiend.
Heb jij dit geschreven Vivian?
Heb jij veel info over hem?
Ik ken zijn kleinzoon.
Mijn schoonfamilie is ook Rhemrev, maar niet de KNIL tak. Ik heb wel familieverhalen over WV Rhemrev gehoord. Zijn dood blijft een vraagteken, in de familie wordt gezegd dat hij door de nationalisten is vermoord omdat ze WV als een grote bedreiging zagen. Een maand voor de bevrijding is hij gedood.
Er gaan nog andere verhalen te ronde, maar misschien weet jij meer?
Groet uit Bandung!
Folmer
En ja, dit artikel heb ik geschreven. Minus wat ik aangeef als zijnde citaat.
Dat is een spannend verhaal- en het kan best waar zijn. Ik weet er helaas niet alles van, maar hopelijk komt dat nog. En Bandung, wat heerlijk! Hier is het koud en het dreigt zelfs te gaan vriezen.
Vilan
W.V. Rhemrev, mijn grootvader! Een boeiende man met een uitgesproken mening. En een vechter, dat ook. Dank je wel Vilan voor dit wederom bijzondere stukje.
Het wachten is natuurlijk op de biografie, ik hoop dat zeer op.
Vilan
“De kapitein sloeg politiek een andere weg in.” Dat is wel erg verhullend. Elders lees ik:” Onder zijn leiding vond in 1933 in Batavia de eerste bijeenkomst plaats van zijn Nederlandsch-Indische Fascisten Organisatie (NIFO). Naast voorstander van een krachtig, autoritair bestuur was hij tégen de groter geworden invloed van Indonesiërs in het landsbestuur.”
Het is niet verhullend. Het is een heel ander artikel met een heel ander onderwerp, immers.
Geweldig artikel. het geeft eigenlijk ook goed de mentaliteit van de Nederlanders aan: Verdediging moet niet te veel kosten, dat zagen we al in het rampjaar 1672 toen het Staatse Leger werd verwaarloosd, in 1941 toen Nederlands-Indië niet veel meer had dan een politieleger. En het tragische is dat in 1945 er wel opeens veel geld werd gestoken in de poging om de kolonie te behouden. Dat ten koste van veel mensenlevens aan beide kanten.
En we zagen het toen het Warschaupakt werd opgeheven, de bezuinigingen konden niet op en nu in de oorlog met Oekraine zijn we alles behalve sterk
Dank voor het compliment. Geld voor defensie is door de tijd heen een probleem, het is net of er wat dit betreft geen lerend vermogen bij de overheid is. Een beklemmend idee.